A Borsófesztivállal avatják Feketehegy-Szárazrét közösségi Gasztroudvarát

2017.06.02. 13:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. június 2. (péntek) 
Főzés, versengés, szórakozás jövő szombaton.     
 
 
 
 
 
 
Borsótorta, csülkös, vagy éppen csirkemájas borsó, sőt, borsós tócsni is készült már Feketehegy-Szárazrét tavasznyitó közösségi programján, a Borsófesztiválon. Június 10-én, jövő szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a családoknak, baráti társaságoknak szóló eseményt, amellyel egyben meg is nyitják a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ új Gasztroudvarát. A részleteket helyszíni sajtótájékoztatón ismertették.

Egyre nő a Borsófesztivál népszerűsége. Az első, 2015-ös rendezvényen 11, tavaly 16 csapat főzött, idén eddig már 22 társaság adta le nevezését. Az országosan is egyedülálló programot harmadik alkalommal tartják meg június 10-én, szombaton 10.00-15.00 óra között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A felnőttek főzésben-sütésben versenghetnek, bármit készíthetnek borsóból, míg a gyerekeket ismét izgalmas borsófejtő versennyel és ajándékkal várják.

Az idei Borsófesztivál a kezdete lesz egy több éve előkészített programsorozatnak, melyre régóta készülnek a városrészben. A közösségi központ folyamatosan bővül, új Gasztroudvarát méltó módon, a Székesfehérvári Kertbarátok Egyesülete által megálmodott fesztivállal nyitják meg. Itt minden feltétel adott lesz a főzős-sütős, kulturális és közösségi rendezvények lebonyolításához, sőt, akár családi rendezvényekhez is. A térkövezett, tetők alatt álló területre jövő héten érkeznek meg különböző berendezések, többek között a padok és az üstházak. – hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Szigli István, a terület önkormányzati képviselője. Hozzátette, hogy nyáron várhatóan több gasztronómiai rendezvényük is lesz.

A Szabadművelődés Háza egyik intézménye a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ, amely szépen fejlődik, hatalmassá nőtte ki magát. Nagy öröm, hogy itt sok és sokféle rendezvény megvalósítására nyílik lehetőség, hiszen minden feltétel adott. – emelte ki Kiss Dorottya igazgató.

A fesztivál ötletadója és szervezője Szöllősi Istvánné Irénke volt, aki arra mutatott rá, hogy nagyon sokan nem ismerik a borsóban rejlő lehetőségeket, a legtöbben csak levest, főzeléket készítenek belőle, holott nagyon sok különlegesség előállítására alkalmas. Borsófesztivált máshol nem rendeznek az országban, Székesfehérvár ebben is egyedülálló. A családias hangulatú program alkalmat ad a közösségi együttlétre, és természetesen a receptek cseréjére is.

A nevezési határidő kapcsán kiadott június 5-i, hétfői dátumot a szervezők nem veszik szigorúan, így akinek jövő hét folyamán támad kedve csatlakozni, jelentkezhet a +36 20 32 18 998-as telefonszámon, vagy a selyembokor@gmail.com e-mail címen. A főzős-sütős verseny első három helyezettjét díjazzák és lesz közönségdíjas étek is. A borsófejtő versenyen résztvevő gyerekek mindegyike kap apró ajándékot, a győztes viszont az összes kifejtett borsót hazaviheti. A főzőhelyet, a padokat, a tűzifát és a borsót a szervezők biztosítják.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az elképzelések szerint ugyanitt rendezik szeptember 2-án a Szedreskerti – Palotai úti Mulatságot.


A fesztivál plakátja letölthető az alábbi linkről:
http://aszmh.hu/events/iii-borsofesztival/


 

Szöveg: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.