Székesfehérvár lehetőségeihez mérten az elmúlt években is segített a bajban – országhatárokon belül és országhatárokon kívül is. Bár városunk közvetlen testközelből nem érintett a Dunán átvonuló súlyos árhullám miatt, mégis fontosnak érezzük, hogy az ország nagy területét és jelentős lakosságszámát érintő kihívásban támogató segítséget nyújtson Székesfehérvár is. Szerdán már megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza. A Duna, Lajta, Rába és Marcal folyó miatt 544 kilométeren át zajlik hazánkban árvízvédekezés, amelyen több mint 4000 ember dolgozik.
A Nyitott Piacok rendezvény keretében a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. adománygyűjtést indított a Városi Piacon árusító kereskedők között 150 adag lecsó lefőzéséhez szükséges alapanyagmennyiség összegyűjtésére. Az elmúlt napokban sok székesfehérvári teljesített szolgálatot a Duna mentén: homokzsákokat töltöttek, pakoltak – mondta Mészáros Attila. Az alpolgármester köszöntetét fejezte ki ezért a helytállásért, és itt köszönte meg a piacon értékesítőknek a több száz kiló nyersanyag felajánlását és a Városgondnokságnak azt, hogy ebből a Székesfehérvári Catering lecsót készít, majd azt eljuttatják az árvízben védekezőknek. Példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amelyet a fehérváriak tanúsítanak.
Az adományként átvett alapanyagok feldolgozását, a lecsó elkészítését a Városgondnokság Rendezvény divíziója, a Székesfehérvár Catering vállalta el – ez még pénteken meg is történik. Bozai István városgondnok, Kenyeres Dániel belvízrendező mérnök és munkatársai pedig még ma eljuttatják az ételsegítséget a gátakon dolgozóknak. Bozai István köszönetet mondott a Városi Piac kereskedőinek, akikkel évek óta kiváló együttműködésben dolgoznak, nemcsak a mindennapokban, de a különböző programok, összefogások megvalósításában is.
A 150 adag lecsó lefőzéséhez szükséges alapanyag-felajánlásokhoz összesen 15 kereskedő csatlakozott a Városi Piacon: Alba Böllér Kft., Andrási Tibor, Bors Lászlóné, FŐMO – HÚS Kft., Harangozó Tamás, Hegedüs József, Koródi Zsolt, Mercado-Húsker Kft., Príma Pék, Sárközi Tibor, Szabó Ferenc, Sztojka Miklós, Tamale Kft.,Tóth Györgyné, Urbán Tamás. Mint azt Tóth Marianna Rendezvény divízióvezető elmondta, az alapanyagokat a reggeli sajtótájékoztatót követően elszállítják és fel is dolgozzák, hogy időben eljusson a meleg étel a gátakon dolgozókhoz.
Ezt követően folytatódott a Nyitott Piacok Napja program "A szőlő és a piac mindenkié" mottóval. A 18 óráig tartó eseményen a látogatók gyárthatnak gyümölcslevet, készíthetnek mustot, kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A galambászbemutató mellett állatsimogató és egészségsarok is várja a különböző korosztályokat. Az ismeretterjesztő előadások között zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a tudatos vásárlásra ösztönző is szerepel, majd a bűnmegelőzési bemutatót követően, 16 órától a nyugdíjas klubok ének- és táncbemutatóval készülnek. Az egész napos programokat és a vásárlás idejét szőlő-, must-, bor-, fánk- és gulyásleves-kóstoló.
A sajtótájékoztatón és a Nyitott Piacok Napján készült fotók letölthetőek a Galériából.