2024.11.19. 10:09
Mennyire kell tartani a genetikailag módosított növények vagy állatok húsának felhasználásával készült ételektől? Veszélyt jelent-e a ránk és bolygónkra a technológia? Ilyen és hasonló kérdésekre próbál választ adni november 21-i, csütörtöki előadásában Toldi Ottó biotechnológus, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.
Van, aki szerint a kutatók csak a természetben lejátszódó, génmódosítással járó folyamatokat másolták le, így a technológia veszélytelen, mások szerint viszont a Genetikailag Módosított Organizmusok (GMO) veszélyt jelentenek ránk és bolygónkra, ezért írmagjában el kell fojtani még a róluk való gondolkodást is.
Toldi Ottó ökológus, biotechnológus, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója a GMO-kkal kapcsolatos kételyeket, kérdéseket boncolgatja előadásában, amelynek a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központja (Táncsics Mihály utca 2.) ad helyet november 21-én, csütörtökön 17 órától. Az esten szóba kerülnek a molekuláris növénynemesítés új fejlesztései (NGT- New Genomic Techniques), amelyekről jelenleg is vita folyik, mennyire számítanak GMO-nak. Ugyancsak fontos, mindannyiunk jövőjét érintő kérdés, hogy jelenthetnek-e reális megoldást a GMO-k a jelen civilizációs problémáira.
Az előadás érdekességére, hitelességére garancia, hogy Toldi Ottó a téma egyik legavatottabb szakértője, akinek munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia 2002-ben Bólyai Díjjal jutalmazta, 2013-ban pedig miniszteri elismerést is kapott.
Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/form/tabuk-nelkul-a-gmo-szfvar
– Vége –